Tyngdtäcke

Man behöver inte ta vårt ord för goda varor. Ett tyngdtäcke måste upplevas på ens egen kropp! Bollarna i täcket sveper runt kroppen och ger känslan av en mild kram – därav namnet Hugged – tyngdtäcke. Och vem vill inte somna med känslan av att ligga i en trygg famn?

Användarrecensioner, kliniska studier och expertutlåtanden vittnar om den positiva inverkan av tyngdtäcket på din sömn.

Det har länge varit känt att användningen av tyngdtäcke har en extremt positiv effekt på många människor med t.ex. ångest, depression, ADHD och andra mentala utmaningar där brist på sömn ofta är ett stort och genomgripande problem. Men sömnproblem finns också – och ännu mer – i den allmänna befolkningen. Så efter

smärta, är sömnlöshet det vanligaste skälet till att människor går till doktorn.

Det är därför ganska förståeligt att det finns en explosiv ökning i efterfrågan på allt som kan ha en positiv effekt på sömnen. Vi är därför verkligen glada över att kunna erbjuda vårt kramande tyngdtäcke till de som upplever konsekvenserna av brist på sömn. Sömn är helt grundläggande för att kunna fungera i vardagen, eftersom det är en skyddande faktor för både fysisk och mental hälsa. Hjärnfunktionerna som gör att man koncentrerar sig och kommer ihåg viktiga saker. Att lära sig nya saker och fatta beslut, är alla betingade av att få sova. Dessutom påverkar sömn också vårt immunförsvar, blodtryck och aptit.

Vårt kramande tyngdtäcke är tillverkad av material av högsta kvalitet. Vi har inte gått ned på varken kvalitet, komfort eller design. I vår optik behöver hög kvalitet inte kosta en förmögenhet och därför har vår inställning från dag 1 varit att ett kramande tyngdtäcke borde kunna innehavas av alla.

Alla behöver en god natts sömn, eftersom sömn är så avgörande för vårt välbefinnande och livskvalitet.

Är ett tyngdtäcke endast användbar för sömnlöshet eller andra mentala utmaningar?

Svaret här är ett stort NEJ. Ett tyngdtäcke kan vara ett helt fantastiskt förvärv för dig som bara vill sova bättre, djupare och längre – och därmed uppnå en ökad sömnkvalitet. Vi har många kunder som har inspirerats av forskningen om effekterna av tyngdtäcket på sömnen genom upplevelsen av ökad säkerhet och lugn i kroppen. För dessa har förvärvet av en Hugged- tyngdtäcke bidragit till ett ökat välbefinnande i vardagen.

Vad är ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke är en specialtillverkad terapeutisk täcke som bl.a. är tyngre än ett vanligt täcke, eftersom den är fylld med små bollar, vilket således ökar tyngdens vikt. Dessa bollar smyger in sig i kroppen när du har tyngdtäcket över dig och det ständiga trycket från täcket stimulerar således känslan av beröring och lindrar sensoriska integrationssvårigheter. Detta innebär att du är mer kapabel att känna dig själv – det vill säga dit din kropp går – vilket ökar säkerheten och lugnet som är så viktigt för både att kunna somna och att kunna sova under natten, utan onödiga uppvakningar.

Vad gör en tyngdtäcke?

På grund av utformningen av tyngdtäcket lindas den runt kroppen oavsett hur du vrider och vänder på dig. Och det ständiga trycket på kroppen från täcken stimulerar dina sinnen och ger dig därför upplevelsen av säkerhet i din kropp. Denna säkerhet är absolut nödvändig för att koppla av och hitta sitt lugn. När kroppen slappnar av släpper den automatiskt mer av kroppens eget anti-stresshormon, oxytoxin, vilket i sin tur orsakar ett ökat lugn i kroppen. Ett lugn som är så viktig för att kunna överge sig till sin sömn.

Användningen av ett tyngdtäcke håller dig lugn när du sover. Många människor lider av sömnstörningar på grund av rastlöshet i kroppen. Ett tyngdtäcke kan hjälpa till att avhjälpa detta. Flera studier visar att denna skräddarsydda täcktyp kan ha en mycket positiv effekt för personer med t.ex. ADHD och autism. Men även med mer generell kroppslig agitation, är tyngdtäcket extremt användbar.

Hur mycket kostar ett tyngdtäcke från Hugged?

Våra tyngdtäcken prissätts efter hur tungt det ska vara. Vi rekommenderar att du väljer en tyngdtäcke som väger ca. 10% av din egen kroppsvikt.

 • Om du väger 80 kg rekommenderar vi därför att du köper ett tyngdtäcke på 8 kg.
 • Om du väger 70 kg rekommenderar vi att du köper ett tyngdtäcke på 7 kg.
 • Om du väger 75 kg rekommenderar vi att du rundar upp och köper ett 8 kg täcke.

På så sätt garanteras du optimal effekt. Du kan hitta våra priser under våra produktsidor, där du har möjlighet att välja vikt själv.

Är ett tyngdtäcke till för alla?

Vid tveksamhet rekommenderar vi att du konsulterar din doktor. Detta gäller särskilt om du lider av andningsproblem, blodcirkulation eller har utmaningar med att upprätthålla en normal kroppstemperatur. När det gäller små barn bör din egen doktor också konsulteras.

Varför välja att köpa ett tyngdtäcke?

Det kan finnas många orsaker till varför man väljer att köpa ett tyngdtäcke från Hugged. För de allra flesta av våra kunder är det viktigt att man vill göra kvalitet på sömnen. Vårt skräddarsydda täcke är avsedd att ge de bästa förutsättningarna för en god och vilsam nattsömn, och därför upplever vi som regel att det är en stor önskan att sova bättre och därför köper man hugger- tyngdtäcke.

Det är viktigt att betona att en täcke av denna kaliber inte nödvändigtvis bidrar till en högre sömnkvalitet från en dag till en annan. Man bör därför ge täcket tid att påverka kroppen och sinnena på ett positivt sätt. Dessutom kommer du ofta att upptäcka att du blir mycket medveten om din egen sömn de första dagarna som du använder en tyngdäcken. Det har vanligtvis en negativ effekt på sömnen eftersom man tänker för mycket på det. Därför rekommenderar vi att du ger täcken tid att bevisa dess värde.

Forskning om effekterna av tyngdtäcke på människor

Nedan har vi tittat närmare på en del av den forskning som stöder den positiva effekten av tyngdtäcket på människor. Vi hoppas såklart att du tycker den är lika intressant som oss.

 • En masteruppsats visade 2017 att ett tyngdtäcke aktivt kan hjälpa barn som har sensoriska integrationsproblem. Täcket kan bland annat bidra till att ge barnet en bättre sömn, ge barnet ett bättre humör och öka koncentrationsförmågan. Forskningen genomfördes av en arbetsterapeut och en fysioterapeut. (Källa)
 • Forskning.no rapporterar om sömnforskare Gaby Badre, som har undersökt användningen av tunga täcken för sömnlöshet. Här ser man att ett tyngdtäcke påverkade mer än hälften av de deltagare som deltog i studien. Dessutom rapporterar forskaren Gaby Badre att Oslo universitetssjukhus använder tyngdtäcken för att behandla ADHD och stress i försöksstadiet. (Källa)
 • Forskning bland barn med ADHD visade 2010 att en tyngdtäcke hjälpte till att säkerställa att barnen sovnar snabbare och att sömnkvaliteten ökades. Studien genomfördes med barn mellan 8 och 13 år. (Källa)
 • Ett spännande forskningsprojekt om sömnkvalitet och effekten av tyngdtäcke har precis lanserats 2019. Här väntar vi i spänning på resultaten!

Om du är intresserad av att läsa mer om forskningen inom fältet, har vi ägnat en sida här för information om forskning om tyngdtäcken.

Hur använder jag ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke används i princip på samma sätt som du använder en ganska vanligt täcke.

Skillnaden ligger i vikten i ditt nya skräddarsydda täcke. De flesta kommer att kunna krypa ned under täcket direkt och skörda alla fördelar.

För vissa kan det bli nödvändigt att vänja sig lite. Här kan du möjligtvis använda täcket som en filt över dina ben när du sitter i en stol eller på soffan under dagen. Eller också på kvällen för att få din kropp mer van vid ”omfamna” känslan. För barn som ska vänja sig kan du låta barnet använda täcken i leksituationer, så att de vänjer sig till känslan av täcken. Andra kan ha nytta av att i början låta barnet använda täcken några timmar de första kvällarna.

För att få ut mesta möjliga av din Hugged- tyngdtäcke, är det viktigt att vara uppmärksam på följande sömntips.

Sömntipsen nedan är skrivna med inspiration från Sleep Clinic från Regional Hospital i Viborg.

 • Du ska inte bli rädd av sömnlöshet – det är ganska normalt att sova mindre bra under en tid. I själva verket får du vanligtvis mer sömn än du är medveten om.
 • Försök att undvika att ta dagens spekulationer i sängen – låt den sista timmen före läggdags göras till avkoppling, vid behov, genom att läsa en bok (i pappersform) eller lyssna på musik.
 • Vänta med att gå och lägg dig tills du är sömnig – att stanna i sängen bör helst bara förknippas med sömn (och sex).
 • Gå upp och gå ut ur sovrummet om du inte har somnat inom rimlig tid (cirka 15 – 20 min.) – Oron eller rädsla för att inte kunna somna kan enkelt hålla en vaken. Det är därför bäst att gå upp när du inte kan sova för att undvika att sängen är förknippad med att du inte kan sova.
 • Gå upp / ställ väckarklockan vid samma tid varje dag. Detta gäller också på helger och helgdagar – goda sömnvanor motsvarar regelbundenhet.
 • Ta inte en tupplur på dagen – nattens sömn påverkas, så du antingen sover under en kortare tid eller med fler uppvak under natten.
 • Håll dig borta från koffeinhaltiga livsmedel som kaffe och cola på kvällen – de har en uppfriskande effekt.
 • Se till att du har ätit så att du varken är hungrig eller mätt innan du lägger dig – känslan av hunger eller mättnad kan vara alltför stimulerande och därmed hålla dig vaken.
 • Undvik att konsumera alkohol strax före läggdags – många upplever det lättare att somna snabbare efter att ha konsumerat alkohol, men sömnen blir mer ytlig och med fler uppvak, eftersom alkohol i kroppen undertrycker det normala sömnmönstret.
 • Skäm bort dig själv vid behov. Varför inte med ett varmt bad före läggdags.

Dessa fördelar får du genom att shoppa här på Hugged

Här hos Hugged lägger vi extremt högt värde på våra kunders välbefinnande och tillfredsställelse. Därför vet vi att det är viktigt att alla beställningar skickas så snart som möjligt när du har gjort en beställning. Vi lovar därför att du har fått ditt nya Hugged-tyngdtäcke inom 1 till 3 arbetsdagar.

Dessutom ger vi naturligtvis alla våra kunder en 100% tillfredsställelsesgaranti. Du kan därför testa din nya täcke i 30 dagar för att se om det passar dig. Om du oväntat inte vill behålla din nya skräddarsydda täcke tar vi det tillbaka med ett stort leende.

Vi vill bara ha glada och tillfredsställda kunder. Vi tror att ett företag skapas på grundval av nöjda och kunder, och vi vill gå långt för dig som kund.

Vår kundtjänst svarar på e-post, telefonsamtal och chattmeddelanden alla veckans dagar. Du är därför inte mer än några minuter från att få svar på dina frågor.

För att sammanfatta några av de viktigaste fördelarna med handel med Hugged:

Du garanteras leverans inom 1-3 arbetsdagar.

 • Vi ger alla kunder en 100% tillfredsställelsesgaranti.
 • Du kan fritt prova din nya Hugged tyngdtäcke i 30 dagar.
 • Vår kundtjänst är redo, varje dag för att hjälpa dig med dina frågor.

Hur klarar Hugged ett tyngdtäcke test?

Vi uppdaterar regelbundet testresultat från tyngdtäcket. Vi är stolta när Hugged väljs att delta i olika tyngdtäcke test, och vi skulle därför vilja höra från dig om du är i en institution eller liknande som utför tester av tyngdtäcken.

Har du frågor till oss?

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor till Hugged. Vi strävar efter att svara på dina frågor inom några timmar. Vårt dedikerade team av anställda är redo dagligen via e-post och telefon, så att du kan få rätt råd.


-
Sign in
-
Varukorg (0)

Du har inga produkter i varukorgen. Du har inga produkter i varukorgen.